پیام جلالتماب استاد محمد کریم خلیلی معاون رئیس جمهور ور ییس شورای عالی تکنالوژی، به مناسبت روز جهانی مخابرات و جامعه معلوماتی

mcitadmin
پنجشنبه ۱۳۴۸/۱۰/۱۱ - ۵:۳

پیام جلالتماب استاد محمد کریم خلیلی معاون رئیس جمهور ور ییس شورای عالی تکنالوژی، به مناسبت روز جهانی مخابرات و جامعه معلوماتی

﴿بسم الله الرحمن الرحيم﴾

هموطنان عزیز، اشتراک کنندگان محفل بزرگداشت از روز جهانی مخابرات و ارتباطات و هیأت رهبری محترم وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی !

السلام علیکم و رحمت الله و برکاته!

"هفدهم می" روز جهانی مخابرات و ارتباطات را به شما و تمام هموطنان عزیز، به خصوص هیأت رهبری وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی و تمام کسانی که در راستای توسعة مخابرات و ارتباطات در کشور زحمت کشیده اند، تبریک و تهنیت می­گویم.

این روز، یادآور اهمیت گسترده و تأثیر پرشتاب مخابرات و تکنالوژی معلوماتی در حیات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی افراد و جوامع است.

از برگزار کنندگان این نشست، به خصوص هیأت رهبری وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی که این محفل را به منظور تجلیل از این روز، تدارک دیده اند، تشکر و قدردانی می­نمایم.

هموطنان گرامی!

صحبت از مخابرات و تکنالوژی معلوماتی، بحثی را به میان می­کشد که امروزه تحت عنوان "جهانی شدن "از آن صحبت می­شود. ما امروزه در عصری زندگی می­کنیم که "جهانی شدن" هم به عنوان یک نظریه و هم به عنوان یک "واقعیت" و "جریان اجتناب ناپذیر" مطرح است.

اساساً انقلاب تکنولوژیک و ارتباطات، در کنار گسترش موضوعات حقوق بشری، باعث شکست "حصارهای مرزی"، در عصر حاضر شده و دیگر، دولتها نمی­توانند هرگونه که بخواهند با شهروندان­شان رفتار نموده و آنها را از برخی "حقوق" و "فرصتهای" اساسی، به بهانة "حاکمیت ملی" محروم نمایند.

چنانچه مشاهده می­کنیم که علی رغم تلاشهای برخی از دولتها مبنی بر "انسداد اطلاعات" در دو حوزه ملی و بین المللی، "وسایل ارتباط جمعی" توانسته است حصارهای مرزی را درهم بریزد و موجی از خیزشها و جنبش­های اجتماعی را در شماری از کشورهای جهان، سبب شود.

در حال حاضر "آزادی ارتباطات" در کنار "آزادی بیان" جزو شاخص­های اساسیِ نظامهای­ دموکراتیک به شمار می­رود  و اساساً تکثر و تنوع وسایل ارتباطی، تا حد زیادی به گسترش آزادی بیان به عنوان یکی از آرمانهای اساسی بشر، کمک می­نماید.

توسعه اقتصادی یک جامعه نیز منوط به میزان پیشرفت ارتباطات جمعی آن است و از این نظر، وسایل ارتباط جمعی، یکی از زیرساختهای اقتصادی به شمار می­رود.

رویهمرفته، تأثیر شگرف و عمیق ابزار مخابراتی و تکنالوژی معلوماتی بر زندگی فرد فرد جامعه و همچنین ساختار اجتماعیِ جوامع، بر هیچ کسی پوشیده نیست؛ اما آنچه که مهم است چگونگی استفاده از این ابزار و وسایل، به خصوص در جوامع عقب­مانده و غیر صنعتیِ چون افغانستان است.

ما در استفاده از این ابزار و فرصتهایی را که این ابزار ایجاد می­کند، اولتر از همه چیز، باید به این پرسش پاسخ دهیم که چگونه و تحت چه شرایط حقوقی و اخلاقی از این فرصتها، استفاده می­کنیم.

قانون اساسی کشور، آزدای بیان، ارتباطات، مراسلات و مخابرات را تضمین کرده است؛ اما این آزادیها، به هیچ وجه، به معنای آزادی در نقض حقوق و آزادیهای دیگران به خصوص حریم خصوصی افراد و نقض ارزشهای اخلاقی، دینی و فرهنگی جامعه و امنیت و آسایش عمومی نیست و نخواهد بود.

برای مردم افغانستان که به تازگی با وسایل مدرن ارتباط جمعی آشنا می­شوند، خیلی مهم است که "ارزشها" و "بایدها" و "نبایدهای" استفاده از این وسایل را رعایت کنند.

هیچ کس نباید از این وسایل، بر علیه آبرو، حیثیت، شخصیت، حقوق و آزادی­های افراد و حریم خصوصی آنان استفاده کرده و به خاطر تأمین منافع سیاسی و اقتصادی خویش، فرد دیگری را ترور شخصیتی نماید.

همچنین یکی از مسایل دیگری که در کاربرد وسایل ارتباط جمعی مهم به نظر می­رسد، مسأله امنیت و نظم عمومی و اجتماعی کشور است. روی این لحاظ، نباید وسایل ارتباطی و مخابراتی در جهت برهم زدن امنیت و نظم عمومی و یا آسایش خانواده­ها استفاده شود.

از این جهت، انتظار ما از وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی و تمام شرکتهای مخابراتی این است که در "ثبت" و "راجیستر" مشترکین و استفاده­کنندگانِ وسایل مخابراتی، توجه جدی نموده و زمینه­های سؤ استفاده در این مورد را از بین ببرند.

از آنجای که دولت نباید نسبت به حقوق و آزادیهای افراد، تشبث و مداخله داشته باشد، بناءً چگونگی مدیریت وسایل ارتباط جمعی از سوی دولت، باید در پرتو قانون صورت بگیرد. اما متأسفانه که قوانین ما نتوانسته با پیشرفت های سریع و پرشتابِ وسایل ارتباط جمعی همگام تبارز نماید.

با توجه به این مشکلات است که ما به قانونگذاری­های جدیدی در عرصة ارتباط جمعی نیاز داریم و امیدوارم که قوه مقننه کشور با توجه به اهمیت موضوع، قوانین مفید و مؤثری را در این حوزه وضع و تصویب نماید.

قوانینی که هم فرهنگ و معیارهای حقوقیِ استفاده از این وسایل را ترویج کند، هم حافظ ارزشهای دینی باشند و هم آزادی­های افراد را در این حوزه محدود نسازند.

هیأت رهبری محترم وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی !

یکی از مسایل دیگری که باید به آن توجه جدّی صورت بگیرد، چگونگی توزیع اطلاعات میان شهروندان و رعایت "عدالت" و "برابری" در آن است.

وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی در برنامة پنجسال آینده خود، پروژه­های خوبی را در جهت مستفید شدن همة مردم از خدمات مخابراتی، توسعه فایبر نوری و شبکه های دیجیتال و تذکره های الکترونیکی در نظر گرفته است. جا دارد که از تلاشهای برادر عزیزم آقای سنگین و همکارانش به خاطر طرح و اجرای این برنامه­ها تشکر و سپاسگزاری نمایم.

امیدوارم که وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی در راستای تأمین "عدالت" و "برابری" در استفاده از وسایل مخابراتی و ارتباط جمعی، تلاشهای بیشتری را انجام داده و فرصتی را فراهم سازد که تمام شهروندان کشور؛ اعم از شهری و دهاتی و مناطق دوردست و نزدیک، از خدمات یکسان در این زمینه برخوردار گردند.

خوشبختانه این وزارت تا کنون دستاوردهای خوبی در این عرصه داشته و از جمله وزارتهای موفق در جهت تطبیق استراتژی انکشاف ملی به شمار می­رود.

در حال حاضر خدمات مخابراتی، حدود هشتاد درصد نفوس کشور را تحت پوشش قرار می­دهد و درصد قابل ملاحظه­یی از نفوس کشور به انترنیت دسترسی دارند؛ اما این دستاوردها و پیشرفتها، ما را از توجه بیشتر در جهت توسعة ارتباطات در اقصی نقاط کشور، به خصوص مناطق روستایی و دوردستی که از این مزایا برخوردار نیست و یا کمتر به آن دسترسی دارند، باز نمی­دارد.

یکبار دیگر روز جهانی مخابرات و ارتباطات را به شما و جامعة معلوماتی کشور تبریک و شادباش گفته و از برگزار کنندگان این نشست تشکر و سپاسگزاری می­نمایم.

امیدوارم که گامهای بیشتر و مهمتری را در راستای توسعه مخابرات و تکنالوژی معلوماتی برداشته و قوانین متناظر با این پیشرفتها را هم داشته باشیم.  

محمد کریم خلیلی

معاون دوم ریاست جمهوری اسلامی افغانستان و رییس شورای عالی تکنالوژی

کابل – 27 ثور 1390

 

تازه ترین خبر

چهارشنبه ۱۴۰۴/۴/۱۱ - ۱۲:۱۵
Background image

نظارت از کار اعمار یک سایت مخابراتی در ولسوالی اسمار ولایت کنر

ریاست مخابرات و تکنالوژی معلوماتی ولایت کنر و تیم تخنیکی مشترک، از پروسه اعمار یک سایت مخابراتی شبکه سلام در ولسوالی اسمار...

چهارشنبه ۱۴۰۴/۴/۱۱ - ۱۲:۷
Background image

سروی برای ایجاد یک سایت مخابراتی در ولسوالی جاجی آریوب لایت پکتیا

به منظور ارائه خدمات مخابراتی و انترنیتی به مناطق...

شنبه ۱۴۰۴/۴/۷ - ۱۶:۱۶
Background image

نظارت از کار اعمار یک سایت مخابراتی در ولسوالی ناری ولایت کنر

طی این نظارت به شرکت متذکره توصیه گردید تا کار اعمار سایت مخابراتی یاد شده را مطابق به شرایط...

بازگشت به خبر